Šildymo sistemos

Šildymo sistemos pasirinkimo, įrengimo konsultacijos telefonu, parašius, ar pasikvietus objekto apžiūrėti vietoje. Individualių sprendimų teikimas, individualiems namams, kotedžams, komercinės paskirties pastatams ar butams.

Katilų ir kitų šildymo prietaisų montavimas

Akcijos montavimo paslaugoms - katilų, radiatorių, šildomų grindų.

Grindinio šildymo įrengimas

Grindinis šildymas - komfortiškas ir ekonomiškai efektyvus šildymo būdas.

Radiatorių montavimas, radiatorių keitimas

Montuojame radiatorius naujoms sistemoms, keičiame senus naujais.

Dujinių katilų montavimas, prekyba katilais

Montuojame dujines katilines, taip pat pas mus galite įsigyti dujinius katilus.

Granulinių katilų montavimas, prekyba

Granuliniai katilai - vieni mažiausiai priežiūros reikalaujančių katilų rūšių.

Kieto kuro katilo montavimas, prekyba

Katilo pajungimas, populiariausių gamintojų produktai Kalvis, Viadrus, kt.

Šildymo sistemos – išsirinkite Jums tinkamiausią variantą

Šildymo sistemos, susideda iš šilumos šaltinio ir šildymo prietaisų, kurie namuose tą šilumą spinduliuoja.

Pradžioje pakalbėkime apie pirminę šildymo sistemos grandį, t.y. šildymo šaltinį – šildymo katilus, geoterminį šildymą, kitus alternatyvius šildymo būdus. Kad lengviau būtų įsivaizduoti ir namo šildymo sistemos pasirinkimas būtų kiek lengvesnis, lentelėje pateikiame apytikslius kiekvienos šildymos sistemos įsirengimo kainos skaičius, taip pat kiekvienos šildymo sistemos “išlaikymo” kainą per sezoną. Galbūt tai Jums padės iki galo apsispresti dėl vieno ar kito šildymo sistemos pasirinkimo Jūsų name. Į pateiktas sumas reikėtų žiūrėti daugiau kaip į palyginamąsias proporcijas tarp skirting šilumos sistemų, kadangi kuro kainos nuolat kinta, skiriasi kiekvieno namo šiluminė varža, kiekvienos individualios sistemos sumontavimo ypatumai, galiausiai, pirkėjų sugebėjimas derėtis įsigijant tiek įrangą, tiek kurą.

Pateikiami skaičiavimai tokiam namui:
• 150 kvadratinių metrų, 60w/m2 R5 šiluminė varža.
• Įrangos kaina ir lygis vidutinis, su minimalia valdymo automatika.
• Šildymo sistemos tipas – pirmame aukšte šildomos grindys, antrame – radiatoriai.
• Ruošiamas geriamas vanduo.
• Metinis šilumos poreikis 20000 kwh.

Skaičiuojamas 10ies metų laikotarpis. Būtent tokį laiko tarpą pasirinkome todėl, kad praktikoje per dešimtmetį atsiranda naujesnės ir efektyvesnės technologijos šildymo sistemoms, įranga pasensta, tampa nebe tokia efektyvi, dalis jos visai sugenda, galiausiai atsiranda ir pačio vartotojo poreikis naujam, modernesniam/patogesniam katilui.

Šildymo šaltinis Įranga Kaina per sezoną Įranga+kuras po 10 m.
Kieto kuro katilas 3041 EUR 521 EUR 8254 EUR
Granulinis katilas 4634 EUR 724 EUR 11874 EUR
Oras-vanduo siurblys 5792 EUR 1014 EUR 15929 EUR
Dujinis katilas 2896 EUR 1303 EUR 15929 EUR
Geoterminis šildymas 10137 EUR 666 EUR 16798 EUR
Skysto kuro katilas 4924 EUR 1883 EUR 23749 EUR
Elektrinis katilas 1448 EUR 2317 EUR 24618 EUR

Kaip matome, skaičiai daug pasako, ir parodo didelę kainų atskirtį tarp skirtingų šildymo sistemų, tačiau juk renkantis šildymo būdą svarbu ne tik pinigai. Trumpai aptarkime visų šildymo tipų privalumus ir minusus.

Kieto kuro katilas:
Reikia dažnai kurti, valyti, rūpintis ir turėti kur sandėliuoti malkas.
Jeigu papildomai įrengti kokybišką ir didelę akumuliacinę talpą ir naudoti su šildomomis grindimis, apsilankymų katilinėje skaičių nuo 2-3 per parą, galima sumažinti iki 1-2 per 2 paras. Tai bene vienintelis ir pagrindinis šio šildymo sistemos tipo privalumas.

Granulinis katilas:
Kogero optimaliausias variantas vertinant laiko praleisto katilinėje ir išleistų pinigų sąnaudas. Apsilankymo katilinėje kartai – vienas per 3 – 7 dienas. Šis katilas paprastai turi nedidelę pakurą kietam kurui. Tai patogu, jei trumpam neturite granulių, arba tiesiog po statybų deginate medienos atraižas, šakas ir pan.
Valdymo automatiką galima jungti tiesiai prie katilo, taip sutaupant nemažai pinigų papildomiems moduliams.
Sumažinę temperatūrą, galite drąsiai palikti šią šildymo sistemą ir išvažiuoti atostogauti savaitei ar net daugiau, nebijodami, kad namai pernelyg atšals.

Oras-vanduo šilumos siurblys:
Minimalios priežiūros reikalaujantis šildymo šaltinis (vis dėlto šiek tiek reikalaujantis), deja, užimantis vietą ne tik namo viduje, tačiau ir reikalaujantis atskiros jam vietos prie išorės fasado. Sąlyginai pigi šildymo sistema, ypatingai efektyvi jei oro temperatūra yra aukštesnė nei -5C.
Kai kurie gamintojai deklaruoja, kad jų siurbliai efektyviai dirba ir esant temperatūroms iki -25C, iš klientų atsiliepimų galime spręsti, kad minėtieji siurbliai efektyviai dirba iki -15C (kada COP ne mažesnis nei 1,8).

Dujinis katilas:
Dujinį katilą, nors ir ne dažnai, tačiau valyti vis dėlto reikia (dujinio katilo šilumokaitį). Jei yra galimybė į namą atvesti dujas, šis šildymo sistema taip pat yra gana optimalus pasirinkimas. Šiuo metu, kai dujų kaina nėra aukščiausiam taške, vis dažniau ryžtamasi ir alternatyviai dujų tiekimo sistemai – iš dujų balionių. Už gana geras kainas siūlanti ne tik visos įrangos įsigijimą, bet ir vėlesnį patogų pildymą dujomis įmonė Saurida suteikė galimybę naudotis dujiniais katilais net ir nesant dujų įvado.
Deja, kelių dešimčių metų patirtis rodo, jog dujų kainos Lietuvoje nėra stabilios, taigi nežinome kiek dujinis šildymas bus efektyvus po keleto metų. Dujinis katilas galėtų būti puikus papildomas šildymo būdas pvz. jau turint kieto kuro katilą ir išvykstant ilgesniam laikui iš namų, bei paliekant juos be didesnės priežiūros.

Geoterminis šildymas:
Tai galima sakyti beveik priežiūros nereikalaujanti šildymo sistema, suvartojanti nedaug energijos ir suteikianti aukštą komforto lygį. Šio šildymo būdo įsirengimo namie trūkumai tokie, kad reikalingas gana didelis žemės plotas, o esant šalčiausioms dienoms gali būti didesnės elektros sąnaudos, nes papildomai įsijungia elektriniai vandens šildytuvai.
Šis šildymo būdas taip pat efektyvus tik esant vien tik grindinio šildymo sistemai.

Skysto kuro katilas:
Kogero vienas nepopuliariausių šildymo tipų. Trumpai tariant, šis šildymo sistemos būdas vertas įrenginėjimo esant aukštam komforto poreikiui ir neturint galimybės įsirengti geoterminį šildymą arba dujinį katilą.

Elektrinis katilas:
Nors tai pats brangiausias šildymo būdas, tačiau pats katilo įrengimas reikalauja mažiausiai išlaidų, nereikia kamino, yra labai kompaktiškas. Kaip ir dujinis katilas, tai galėtų būti puikiu atsarginiu šildymo tipu nesant galimybei naudoti pigesnio šildymo būdo. Tokiam šildymo katilui reikia didesnio pajėgumo elektros įvado, geriausia kad naudotų tik naktinį elektros tarifą.

Šildymo sistemos prietaisai

Šildymo sistemos radiatoriais vis dar išlieka populiariausias šildymo būdas, tačiau jis šiuo metu jau kur kas “protingesnis” ir patogesnis. Radiatorių šildymo sistemos dabartinėse šildymose sistemose jungiamos per kolektorių dėžutę (t.y. paprastai sienoje įmontuotą spintelę), iš kurios išeina vamzdžiai ir per juos paduodamas vanduo į skirtingus prietaisus arba tam tikrą grupę prietaisų. Patogu tai, jog toks šildymo sistemos pajungimas suteikia galimybę valdyti temperatūrą kiekvienam kambariui atskirai. Kai matote ant radiatorių galvutes, kurias galima sukinėti lygiais 1, 2, 3 ir pan., tai yra temperatūros reguliavimo galimybė – gėrybė, atsiradusi būtent dėl radiatorių jungimo per kolektorių.
Šios temperatūros reguliavimo galvos, arba kitaip radiatorių termostatai, gali būti nuo labai paprastų – reguliuojamų mechaniniu būdu sukinėjant, iki labai sudėtingų – bevielių radiatorių reguliatorių su ekranu, ar net išmaniųjų termostatų, valdomų ekrano lietimu, ar išmaniaisiais telefonais. Šių ekranų pagalba galima ne tik kaskart matyti esamą šiuo metu temperatūrą radiatoriuose, bet ir nustatyti automatines temperatūros reguliavimo programas, kurie suteikia galimybę nustatyti kambariuose skirtingą temperatūrą kelis kartus per parą.

Panaši radiatorių šildymo sistemai yra šildymo sistema konvektoriais. Dažnas juos tubūt ir dabar pavadina “mažais radiatoriais”. Jie nuo paprastų radiatorių skiriasi, jog yra kur kas kompaktiškesni, dažnai ant kojelių ir paprastai statotimi po vitrininiais langais, kur labai svarbu užimti kuo mažiau vietos ir negadinti tiek interjero vaizdo, tiek neužstoti pro langą matomų vaizdų. Toks konvektorių įtalpinimas prie didelių vitrininių langų rekomenduotinas, jog padėtų išvengti rasojimo. Keičiantis požiūriui į estetiką ir modernėjant šildymo sistemos prietaisams, jau kuris laikas gaminami ir konvektoriai, kuriuos galima įleisti į grindis, sutaupyti vietos ir džiaugtis malonia į langus pro sumontuotas grindyse groteles kylančia šiluma.

Dar vienas šildymo sistemos įrenginys jau ne be naujiena - šildomos grindys. Jis apjungia visa kas geriausia – ekonomiškumą, nematomumą interjere bei tą pačią galimybę – reguliuoti temperatūras skirtingose patalpose atskirai, vėlgi dėl tos pačios kolektorių sistemos, kuomet atskirais vamzdžiais išvedžiotos šildomos grindys, suteikia galimybę reguliuoti į kambarius skirtingą paduodamą temperatūrą. Šie termostatai taip pat ne tik funkcionalūs, bet gali būti ir labai modernūs ir išvaizdūs.

Individualiuose namuose, kai yra didelės, skirtingų funkcijų bei paskirties patalpos, ir dažnai esant antram aukštui, pasirenkamas kombinuotas šildymo sistemos pasirinkimas – šildomos grindys ir radiatoriai, šildomos grindys ir konvektoriai, ar net visi šildymo prietaisai.
Dėl paprastesnio namo pastatymo antro aukšto perdanga dažniau pasirenkama medinė, o ant tokios vadinamosios “sausios perdangos” įrengti šildomas grindis sudėtingiau, todėl tam ryžtasi ne visi, ir kaip alternatyva, pirmo aukšto grindinis šildymas pajungiamas kombinuotai, kartu su antrame aukšte įrengiamama radiatorine šildymo sistema.